Hva kan eleven eller foreldrene klage på?
Eleven har rett til å klage på alle standpunktkarakterer dersom eleven mener at gjeldende regler for fastsetting av standpunktkarakterer ikke er fulgt.
Eleven kan klage selv, og foreldrene kan klage på vegne av eleven fram til han eller hun fyller 18 år.
Eleven eller foreldrene kan kreve begrunnelse for standpunktkarakteren før de klager.
Det er ikke klagerett på underveisvurdering
En klage på en standpunktkarakter begrunnet i at eleven ikke har fått den underveisvurderingen han eller hun har krav på fører ikke til at vedtaket oppheves. Dette har sammenheng med at reglene om klage i kapittel 5 handler om sluttvurderinger og ikke underveisvurdering.
Dersom eleven eller foreldrene mener skolen ikke gir eller har gitt eleven den underveisvurderingen som følger av regelverket, kan de ta dette opp med skolen skriftlig eller muntlig.
Hvordan kan eleven og foreldrene klage?
Skolen skal informere elevene og foreldrene om retten til å klage, klagefrist og hva klagen skal inneholde.
Klagen må være skriftlig, og signeres av eleven eller foreldrene. Det må gå fram hva eleven klager på, og klagen bør inneholde annen relevant informasjon og begrunnelsen for klagen.
Fristen for å klage på standpunktkarakterer er 10 dager. Fristen går fra den dagen eleven har fått karakteren, eller den dagen han eller hun har fått begrunnelsen.
Klagen skal sendes til skolen på gymnas@stpaulgymnas.no
Hvordan skal skolen behandle klagen?
Når skolen har mottatt klage på en standpunktkarakter, skal skolen sende klagen videre til den instansen som skal behandle klagen. Sammen med klagen skal skolen legge ved en begrunnelse for standpunktkarakteren fra faglæreren og en uttalelse fra rektor. Klageren skal ha kopi av oversendelsen.
Skolen har på dette tidspunktet i prosessen ikke anledning til å endre fastsatt standpunktkarakter eller unnlate å sende klagen videre til klageinstansen. Dersom det dreier seg om rene føringsfeil kan rektor rette disse selv, jf. forskriften § 3-39.
Faglærers begrunnelse
I sin begrunnelse skal faglærer redegjøre for hvordan standpunktkarakteren er fastsatt.
Det innebærer en beskrivelse av
at elevens kompetanse er vurdert ut fra kompetansemålene i læreplanen i det aktuelle faget
at faglærer dokumenterer at standpunktkarakteren er basert på et bredt vurderingsgrunnlag som samlet viser den kompetanse eleven har i faget, det vil si
- hvordan faglærer har foretatt en samlet vurdering av elevens kompetanse i faget ut fra at eleven har vist kompetansen sin på ulike måter i ulike sammenhenger
- at faglærer begrunner elevens kompetanse som et minimum med eksempler innenfor alle hovedområdene i fagetelevens kompetanse, det vil si hva eleven mestrer i faget ut fra kompetansemålene
at karakteren gir uttrykk for elevens kompetanse ved avslutningen av opplæringen
at eleven er gjort kjent med hva som er vektlagt i fastsettingen av standpunktkarakteren
hvordan eleven har fått mulighet til å forbedre kompetansen sin gjennom opplæringstiden i faget
Rektors uttalelse
Rektor skal alltid uttale seg før klagesaken oversendes til klageinstansen.
Rektor skal beskrive at saksgangen på skolen har vært i samsvar med forskriften.
Dette omfatter blant annet at skolen har oppfylt elevens rett til individuell vurdering etter forskriften § 3-1, dette omfatter både underveis- og sluttvurdering.
Rektor skal som et minimum kort beskrive skolens prosedyrer for fastsetting av standpunktkarakterer, herunder tidspunktet for når den påklagete standpunktkarakteren er fastsatt.
I tillegg skal rektor i sin uttalelse gjøre greie for at standpunktkarakteren er fastsatt i samsvar med forskriften § 3-18. En sentral del av dette er at rektor har gått gjennom faglærers uttalelse og kvalitetssikret denne.
Rektor må i sin uttalelse synliggjøre at hun eller han mener at faglærers uttalelse viser at standpunktkarakteren er i samsvar med reglene om fastsetting av standpunktkarakterer i forskriften §§ 3-17 og 3-18.
Sendes til klageinstans
Skolen skal sende klagen videre til klagenemda.
Hva kan resultatet av klagen bli?
Klageinstansen kan komme til ulike resultat. Innholdet i de ulike resultatene er som følger:
Ikke medhold: når klageinstansen mener vedtaket som er truffet er «riktig»
Oppheve: når klageinstansen mener det er feil ved saksbehandlingen eller liknende og sender saken tilbake til skolen som har truffet vedtaket for å behandle saken på nytt.
I tillegg kan klageinstansen avvise klagen dersom vilkårene for å klage ikke er tilstede. Da skal det treffes et avvisningsvedtak.
Når klageinstansen opphever enkeltvedtaket og sender saken tilbake til skolen for ny behandling kan skolen bestemme at
karakteren blir stående
karakteren går opp
karakteren går ned
Avgjørelsen skal begrunnes. Den er endelig, og det er ikke mulig å klage på nytt.
Den endelige standpunktkarakteren skal føres på elevens vitnemål eller kompetansebevis.
klage på orden og adferd
Klage på underveisvurdering eller standpunktvurdering i orden og/eller adferd sendes til gymnas@stpaulgymnas.no innen 10 dager etter offentliggjøring. Klagen sendes videre til klagenemda.
Klage på eksamenskarakter
Ved en eventuell klage på eksamenskarakter må eleven må klage i VIS (Visma in School). Det gjør en på følgende måte:
Gå inn på elevsøknader, vurderinger, eksamen, klage. Der vil klageknappen være synlig i 10 dager fra publisering. Eleven vil få svar i PAS med karakter og begrunnelse.
Ved muntlig eksamen er det bare mulig å klage på formelle feil ved eksamen, og ikke på vurderingen.
Klage
Når eksamenskarakterene er publisert er det mulig for kandidatene å klage. Hver besvarelse blir lest av to klagesensorer. Disse skal vurdere om karakteren er rimelig eller urimelig med utgangspunkt i læreplanen og kjennetegn på måloppnåelse. Dersom de kommer frem til at karakteren er urimelig vil de sette en ny karakter på besvarelsen. Klagesensorene skriver en begrunnelse for endelig karakter uavhengig av om den blir endret eller ikke.