Sosialkunnskap
I programfaget sosialkunnskap ser vi på hvordan mennesker samhandler i samfunnet, og hvilke strukturer og faktorer som påvirker enkeltmenneskers liv. Faget tar utgangspunkt i statsvitenskap, samfunnsvitenskapelige teorier og forskningsmetoder for å forstå sosiale utfordringer og fenomener, både på individ- og samfunnsnivå.
Spørsmål vi stiller i faget
Hvordan påvirker sosiale forskjeller livskvalitet og levekår?
Hva er årsakene til sosial ulikhet, og hvordan kan den reduseres?
Hvordan kan man forklare fattigdom og økonomiske forskjeller i et rikt land som Norge?
Hvilke utfordringer møter barn, unge, og familier i dagens moderne samfunn?
Hvordan fungerer velferdsstaten, og hvilke verdier bygger den på?
Hva er sosial mobilitet, og hvordan kan det fremmes i dagens samfunn?
Hvordan påvirker endringer i samfunnet menneskers helse og livsvalg?
Hva betyr globalisering for sosiale forhold og velferd?
Hvordan kan man forske på sosiale problemer og finne løsninger?
Hva er egentlig menneskerettigheter, og hvilke etiske dilemmaer oppstår i arbeidet mot menneskerettigheter og sosial rettferdighet i Norge og i verden?
Arbeidsmetoder
I sosialkunnskap bruker vi en kombinasjon av teori og praktiske oppgaver for å skape engasjement og forståelse av fagstoffet.
Nyheter: En viktig del av faget er å følge med på hva som skjer i verden. Vi bruker derfor aktivt nyheter og aktuelle hendelser inn i faget for å gjøre fagstoffet aktuelt.
Diskusjoner: Vi diskuterer temaer i grupper og i plenum for å belyse ulike perspektiver og øve på argumentasjon.
Begrepsforståelse: En viktig del av faget er å lære og bruke sentrale begreper. Dette gjør vi ved hjelp av metoder som kahoot, quiz og begrepsbingo.
Forskning og kildekritikk: Elevene lærer å bruke forskningsmetoder for å analysere sosiale fenomener, og får prøve seg som " forskere" gjennom egne prosjekter. I tillegg har vi fokus på å utvikle kildekritiske evner.
Praktiske aktiviteter: Vi bruker spill, case-arbeid og film for å konkretisere teoretiske temaer.
Vurdering: Faget legger vekt på både muntlige og skriftlige vurderinger, hvor elevene får bruke kunnskapen sin i fagtekster, diskusjoner og presentasjoner. Faget har både muntlig skriftlig eksamen.
Hvem passer det for?
Faget sosialkunnskap gir en dypere forståelse av hvordan samfunnet fungerer, og hvordan mennesker blir formet av det. Det passer for elever som ønsker å lære om statsvitenskap, menneskerettigheter, samfunnsstruktur og hvordan sosiale problemer kan løses i praksis. Faget er perfekt for dem som ønsker å gå videre med samfunnsvitenskapelige fag etter videregående.